KNMG district XVII Twente

Verslag Wetenschappelijke Bijeenkomst

Naar de uitnodiging


D. Njoo, huidarts D. Njoo, huidarts Veel collegae in de zaal Ir. N.G.A. van Leerdam Pause met hapje en drankje Pause met hapje en drankje Pause met hapje en drankje X.R. Bakker, plastisch chirurg A.J.E. Bosman, psychiater A.J.E. Bosman, psychiater Dankwoord en bloemetjes

De Maakbare Mensch

dinsdag, 30 oktober 2007

Locatie: De Houtmaat, Hengelo


Deze Wetenschappelijke Bijeenkomst trok 50 belangstellenden, waaronder verheugend veel jongere collegae.

Deze collegae maakten als eerste kennis met de mogelijkheden van de refractiechirurgie, in een voordracht over de mogelijkheden van het Ooglasercentrum in Hengelo, waarover collega Bakx (oogarts) een boeiend exposť hield. Hierin kwam naar voren dat er verschillende mogelijkheden zijn om de cornea "af te slijpen" zodat bijziendheid (tot -10), astigmatisme (tot 4 dioptrie) en verziendheid (tot +4) verdwijnen, maar ook dat dit niet bij elke refractie afwijking mogelijk is omdat de cornea toch een zekere dikte moet houden. De voor- en nadelen van de 3 meest gebruikte methoden (PRK, Lasik en Lasek) werden toegelicht evenals de reden waarom in het ooglasercentrum alleen Lasek wordt gebruikt.

Daarna vertelde collega Njoo over de mogelijkheden tot correctie van afwijkingen in de huid met behulp van een laser in "De Maakbare huid". Met deze techniek kunnen uiteraard tatoeages verwijderd worden zonder (veel) littekenvorming maar ook couperose en andere ontsierende "vlekken", zoals de pigmentophopingen in een verouderende huid. Hij gaf een uitleg over de diverse types laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) waarbij verschillende media (vast, vloeistof en gas) gebruikt kunnen worden, waardoor de laser verschillende lichtlengtes heeft en voor verschillende toepassingen ( correctie van pigmentafwijkingen, vaatafwijkingen of rimpels) gebruikt kan worden.
Daarnaast herinnerde hij ons nog aan de oorzaken van het ontstaan van ouderdomsklachten van de huid en liet zien hoe door laser non invasief de huid verjongd kon worden, waarbij de tijd weliswaar niet wordt stilgezet maar wel teruggedraaid.

Als laatste spreker voor de pauze liet de heer van Leerdam ons zien hoe ingewikkeld eigenlijk zoiets simpels als lopen is. Hij bestudeert het lopen met behulp van een robotmodel om orthesen en prothesen te kunnen maken ter verbetering van het looppatroon. Hij liet met behulp van een filmpje van een patiŽnt met een afwijkend looppatroon tengevolge van extreme recurvatie van de knie zien wat een orthese kan doen om dit te verhelpen en hoe moderne materialen het gewicht van een orthese aanzienlijk kunnen beperken. Daarnaast liet hij zien hoe door bestudering van het lopen met behulp van een robotmodel beenprothesen voor sporters gemaakt kunnen worden die zo goed zijn dat de gehandicapte sporter sneller loopt dan een niet gehandicapte sporter.

Na de pauze was het woord aan collega Bakker (plastisch chirurg) die liet zien hoeveel mogelijk is aan verfraaiende correcties onder de intrigerende titel "Het ken net ... !!".
Cosmetische chirurgie maakt slechts 15% uit van de plastische chirurgie, ondanks de grote toename van cosmetische behandelingen in de afgelopen 10 jaar. Voor een goed resultaat is een goed arts-patiŽnt contact van groot belang, waarbij de verwachtingen van patiŽnt en arts duidelijk worden uitgesproken en ook de (on)mogelijkheden van chirurgische behandeling. Een slecht resultaat is vaak van tevoren al te voorspellen doordat bij de patiŽnt psychiatrische problematiek bestaat, hij een man of jong is en wanneer door de operatie een "type change" ontstaat die het lichaamsbeeld verstoort.

Collega Bosman (psychiater) sloot het wetenschappelijke deel van de avond af met een voordracht waarin tot uiting kwam dat de neiging om datgene wat aan het lichaam als ontsierend wordt ervaren te laten corrigeren niet altijd voortkomt uit een afwijkende geestesgesteldheid en dat het doen uitvoeren van de correctie even vaak wel als niet tot een gevoel van welbevinden leidt.

Na afloop van de voordrachten was er nog ruim de tijd om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten met de sprekers en met elkaar.

Opgemaakt door
M.J.Abbink-de Roos
Secretaris

Hits:
1237
Terug naar voorpagina