Verslag


Rondleiding Koninklijke Grolsche Bierbrouwerij

Woensdag, 31 mei 2006

voor leden en bestuur KNMG-Twente District XVII

door A.C. Pothoff-Admiraal (notuliste)


Op uitnodiging van het bestuur van de KNMG-Twente hebben zich op woensdag 31 mei j.l. een aantal leden verzameld bij de Nieuwe Grolsch fabriek in Boekelo. Zij werden ontvangen in het ontvangstcentrum met de gastvrijheid die men van een bierbrouwer mag verwachten. Koffie en thee stonden klaar en na een inleiding was er een korte video presentatie van de reclamefilmpjes die door de jaren heen zijn gemaakt.

De slogan "Vakmanschap is Meesterschap" is iedereen bekend.

Met een geschiedenis die teruggaat tot 1615, is Grolsch een van de oudste ondernemingen van Nederland. Alle kennis en ervaring, opgedaan in vier eeuwen brouwhistorie, komen terug in de nieuwe brouwerij van Grolsch, want de ware vakman onderscheidt zich doordat hij vooroploopt met de kwaliteit van zijn product en met alles wat daaraan ten goede komt. Vanzelfsprekend wordt ook hier weer Grolsch bier gebrouwen volgens het vertrouwde traditionele proces, met uitsluitend natuurlijke grondstoffen.

Kortom:
en unieke combinatie van ambachtelijk vakmanschap en innovatief meesterschap.

De brouwerij van Grolsch mag letterlijk en figuurlijk gezien worden. Door middel van een uitgebreide rondleiding werd getoond hoe Grolsch bier gebrouwen wordt. Van brouwzaal tot afvullijn, van de laatste stand van de techniek tot de niet aflatende liefde voor het oude ambacht. De techniek speelt een zeer grote rol. Veel mensen zijn vervangen door robotten, wat een enorme bezuiniging op de loonkosten heeft opgeleverd. Door de techniek zijn er ook milieuproblemen, zoals stankoverlast, die zich bij de oude fabriek voordeden, opgelost.

Na afloop van de 2.5 uur durende excursie was er de mogelijkheid tot bier proeven. Hiervan werd dankbaar gebruik gemaakt. Ook aan de Grolsch cadeauwinkel werd door velen een bezoek gebracht.

Om 17.00 uur vertrok het gezelschap naar het naast gelegen café "de Buren" voor de jaarvergadering en het buffet.


Hits:
2823
Terug naar voorpagina